Kucharz
Branżowa Szkoła I Stopnia
zawód: kucharz (branża: hotelarsko – gastronomiczno – turystyczna – HGT)
• 3-letnia na podbudowie szkoły podstawowej
- • PODSTAWA PROGRAMOWA dla zawodu (czego będziesz się uczyć) – KUCHARZ – . . . pobierz
KWALIFIKACJA:
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia 1 kwalifikacji:
• K1 – HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
W zakresie tej kwalifikacji absolwent będzie przygotowany do:
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań.
- posługiwania się językiem angielskim zawodowym (w zakresie kwalifikacji)
Branżowa Szkoła I Stopnia oferuje:
- Możliwość zdobycia zawodu kucharza.
- Wyposażenie w wiedzę zawodową teoretyczną i praktyczną.
- Przygotowanie ogólnokształcące.
- Zajęcia praktyczne w firmach wiodący na rynku w branży gastronomicznej.
- Dodatkowe kursy i szkolenia zawodowe w ramach realizowanego projektu: Centrum Kompetencji Zawodowych (np, barman., barista, kelner).
- Udział w stażach / praktykach zagranicznych w ramach programu ERASMUS+ (Grecja) – nowy projekt.
Absolwent szkoły w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
- posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim zawodowym w zakresie kwalifikacji).
PRACA – absolwent szkoły może:
- – podjąć pracę w wyuczonym zawodzie jako kucharz, szef kuchni
- – prowadzić własną działalność gospodarczą
- – zdobyć dodatkowe kwalifikacje
- – kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych.
PRZEDMIOTY:
JĘZYK OBCY:
– język angielski
OBOWIĄZKOWE ZAJĘCIA EDUKACYJNE:
a) przedmioty ogólnokształcące realizowane w zakresie podstawowym
b) przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym (realizowane w pracowniach szkolnych):
- • język angielski zawodowy
- • podstawy żywienia człowieka
- • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
c) przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym (realizowane u pracodawców):
- • są realizowane u pracodawców jako praktyczna nauka zawodu w formie zajęć praktycznych
UWAGA!
- • przedmioty zawodowe teoretyczne odbywają się w pracowniach szkolnych w momencie utworzenia
- 15 osobowej grupy uczniów lub w Centrum Kształcenia Ustawicznego (jako grupa wielozawodowa)
- – w postaci kursów dokształcających (4 tygodnie w każdym roku nauki)
- • kandydat do szkoły załatwia praktykę zawodową u pracodawcy jako młodociany pracownik we własnym zakresie
- (zaświadczenie od pracodawcy należy dołączyć do dokumentów o przyjęciu do szkoły)