Technik Hotelarstwa
TECHNIKUM:
zawód: technik hotelarstwa (branża: hotelarsko – gastronomiczno – turystyczna – HGT)
- • 5 – letnie na podbudowie szkoły podstawowej – kończące się egzaminem maturalnym i egzaminami zawodowymi
- • tytuł zawodowy TECHNIK HOTELARSTWA absolwent uzyskuje po zdaniu dwóch egzaminów z kwalifikacji (informacja w sekcji KWALIFIKACJE):
- – HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- – HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
- • PODSTAWA PROGRAMOWA dla zawodu (czego będziesz się uczyć) – TECHNIK_HOTELARSTWA – . . . pobierz
KWALIFIKACJE:
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia 2 kwalifikacji:
• K1 – HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
(egzamin z kwalifikacji – po II semestrze klasy III)
W zakresie tej kwalifikacji absolwent będzie przygotowany do:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim w zakresie kwalifikacji)
• K2 – HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
(egzamin z kwalifikacji – po I semestrze klasy V)
W zakresie tej kwalifikacji absolwent będzie przygotowany do:
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
- posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim w zakresie kwalifikacji)
Technikum oferuje:
- Możliwość zdobycia zawodu technika hotelarstwa.
- Wyposażenie w wiedzę merytoryczną i praktyczną.
- Przygotowanie ogólnokształcące.
- Praktykę w hotelach wiodący na rynku w branży.
- Staże zawodowe wakacyjne w ramach projektu: Centrum Kompetencji Zawodowych.
- Dodatkowe kursy i szkolenia w ramach realizowanego projektu: Centrum Kompetencji Zawodowych.
- Udział w projekcie: Małopolska Chmura Edukacyjna
- Udział w stażach / praktykach zagranicznych w ramach programu ERASMUS+ (Grecja).
Absolwent szkoły w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
- posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim zawodowym w zakresie kwalifikacji).
PRACA:
Miejscami pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: hotele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, a także współczesna baza ruchoma: promowa, kolejowa, lotnicza. Technik hotelarstwa może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej, związanych z usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.
Może również:
– prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.
– uzupełnić kwalifikacje na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
– podjąć studia na uczelniach wyższych.
Zawód hotelarza stwarza szansę na zatrudnienie poza granicami kraju co otwiera duże perspektywy zatrudnienia i zarobków. Nieodłącznym elementem kształcenia jest praktyka zawodowa organizowana przez szkołę w wielu prestiżowych krakowskich hotelach.
PRZEDMIOTY:
JĘZYKI OBCE:
- – język angielski (pierwszy język obcy)
- – j. niemiecki (drugi język obcy)
PRZEDMIOTY W ZAKRESIE ROZSZERZONYM:
– język angielski, geografia
OBOWIĄZKOWE ZAJĘCIA EDUKACYJNE:
a) przedmioty ogólnokształcące realizowane w zakresie podstawowym i rozszerzonym
b) przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- • język angielski zawodowy
- • podstawy hotelarstwa
- • organizacja pracy służby pięter
- • usługi żywieniowe w hotelarstwie
- • usługi dodatkowe w obiekcie hotelarskim
- • obsługa gości w recepcji
- • marketing w hotelarstwie
c) przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- • pracownia usług w obiekcie hotelarskim
- • pracownia obsługi konsumenta
- • pracownia informatyczna w hotelarstwie
- • zawodowe konwersacje językowe
- • praktyka zawodowa realizowana w wymiarze 8 tygodni (280g) w trakcie nauki.