telefon

12 276 34 51 (sek/fax)

e-mail

zste@home.pl

Technik Hotelarstwa

TECHNIKUM:

zawód: technik hotelarstwa (branża: hotelarsko – gastronomiczno – turystyczna – HGT)

  • •  5 – letnie na podbudowie szkoły podstawowej – kończące się egzaminem maturalnym i egzaminami zawodowymi

 

 


 

KWALIFIKACJE:

Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia 2 kwalifikacji:

• K1 – HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

  (egzamin z kwalifikacji – po II semestrze klasy III)

W zakresie tej kwalifikacji absolwent będzie przygotowany do:

  1. utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  2. przygotowywania i podawania śniadań
  3. organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  4. posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim w zakresie kwalifikacji)

 

 

• K2 – HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

(egzamin z kwalifikacji – po I semestrze klasy V)

W zakresie tej kwalifikacji absolwent będzie przygotowany do:

  1. rezerwacji usług hotelarskich
  2. obsługi gości w recepcji
  3. posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim w zakresie kwalifikacji)

 


 

Technikum oferuje:

  1. Możliwość zdobycia zawodu technika hotelarstwa.
  2. Wyposażenie w wiedzę merytoryczną i praktyczną. 
  3. Przygotowanie ogólnokształcące.
  4. Praktykę w hotelach wiodący na rynku w branży.
  5. Staże zawodowe wakacyjne w ramach projektu: Centrum Kompetencji Zawodowych.
  6. Dodatkowe kursy i szkolenia w ramach realizowanego projektu: Centrum Kompetencji Zawodowych.
  7. Udział w projekcie: Małopolska Chmura Edukacyjna
  8. Udział w stażach / praktykach zagranicznych w ramach programu ERASMUS+ (Grecja).

 

Absolwent szkoły w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
  2. rezerwowania usług hotelarskich;
  3. wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  4. przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  5. przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  6. przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
  7. posługiwania się językiem obcym zawodowym (językiem angielskim zawodowym w zakresie kwalifikacji).

 

PRACA:

Miejscami pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: hotele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, a także współczesna baza ruchoma: promowa, kolejowa, lotnicza. Technik hotelarstwa może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej, związanych z usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.

Może również:

–  prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

– uzupełnić kwalifikacje na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;

– podjąć studia na uczelniach wyższych.

 

Zawód hotelarza stwarza szansę na zatrudnienie poza granicami kraju co otwiera duże perspektywy zatrudnienia i zarobków. Nieodłącznym elementem kształcenia jest praktyka zawodowa organizowana przez szkołę w wielu prestiżowych krakowskich hotelach.

 


 

PRZEDMIOTY:

JĘZYKI OBCE:

  • – język angielski (pierwszy język obcy)
  • – j. niemiecki (drugi język obcy)

 

PRZEDMIOTY W ZAKRESIE ROZSZERZONYM:

– język angielski, geografia

 

OBOWIĄZKOWE ZAJĘCIA EDUKACYJNE:

a) przedmioty ogólnokształcące realizowane w zakresie podstawowym i rozszerzonym

b) przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • język angielski zawodowy
  • podstawy hotelarstwa
  • organizacja pracy służby pięter
  • usługi żywieniowe w hotelarstwie
  • usługi dodatkowe w obiekcie hotelarskim
  • obsługa gości w recepcji
  • marketing w hotelarstwie

c) przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • pracownia usług w obiekcie hotelarskim
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia informatyczna w hotelarstwie
  • zawodowe konwersacje językowe
  • praktyka zawodowa realizowana w wymiarze  8 tygodni (280g) w trakcie nauki.